top of page

Viktiga nyheter

Håll dig i fas med de senaste nyheterna som rör batterilagring och solenergi.

Skattereduktion 60 öre försvinner

Svensk solenergi har nu föreslagit nedtrappning av skattereduktionen från såld solel som hittils legat på 60 öre / kwh. Från och med 1 januari 2026 försvinner 60 öre skattereduktion från såld solel föreslår Svensk Solenergi. Källa: Artikel från Regeringskansliets hemsida ​

Grön-teknik gäller vid stödtjänst

Nu är det bestämt, Du som installerar batteri med batteriuthyrning får Grön-teknik avdrag på 50%. Det gäller även smarta batterisystem som använder sig av elprisarbitrage.  ​ Källa: Artikel från Skatteverkets hemsida

Grön-teknik sänks nästa år

Senaste åren har bidraget för Solceller och Växelriktare legat på 20% vilket innebär att skatteverket finansierar 20% av kostnaden för installerad solcellsanläggning. ​ 2025 kommer bidraget att sänkas till 15% men fortfarande förbli hela 50% på batterilagring. Källa: Artikel från Regeringskansliets hemsida

Effektavgift inann 2027 för alla

Alla elnätsföretag ska senast den 1 januari 2027 inkludera såkallade effektariffer vilket innebär att du som villaägare kommer behöva planera vardagliga sysslor för att undvika dryga avgifter. Effektavgifter är något smarta batterisystem reglerar och hushåll med batteri kommer inte bli berörda av den nya upplägget i samma utsträckning som de utan. Källa: Artikel från Energimarknadsinspektionens hemsida.

White Sands
batterikollen-high-resolution-logo-black-transparent.png
  • Vad är "vehicle to grid"?
    V2G eller "Vehicle to grid" innebär möjligheten att kunna använda elbilens egna batteri till att försörja hemmet med ström. De flesta elbilarna idag har en batteristorlek på mellan 40kwh kapacitet upp till 95kwh. Allt fler elbilstillverkare integrerar V2G funktioner i deras modeller men det finns endast ett fåtal solcellsbatterier som stödjer denna funktion. Samtliga av våra samarbetspartners arbetar med V2G system, skicka in intresseformuläret och lär dig mer om hur du i framtiden kan försörja hemmets elbehov på ett kostnadseffektivt sätt.
  • Elprisarbitrage, hur mycket kan man spara/tjäna?
    Elpriserna i Sverige främst i elområde 3 & 4 är väldigt ojämn. Det är inte ovanligt att vi har minuspriser under nattetid och plötslig höjning på morgonen. Genom att ha ett smartsystem fylls batteriet automatiskt på när elpriserna är låga i förväg så du slipper köpa dyr el till hemmet. Exempel: Elpriset är som billigast klockan 3 inatt och kostar 0.20 öre / kwh. Klockan 7 på morgonen går elpriset upp till 120 öre /kwh. Har du ett smartbatteri kommer den fyllas med el som du köpt in för 0.20 öre och använda lagrad ström när elen kostar 120 öre. Har du en batteri med 15kwh i lagringskapacitet har du under en morgon alltså sparat 15 kronor. Samma process tenderar att ske under dag/kväll då elpriserna är låga mitt på dagen och dyr på kvälln så där kan man i snitt också räkna en besparing på 15 kronor om du fyller på batteriet under dagen och använder på kvällen. Det är drygt hela 4500 kronor som du genom ett smartbatteri sparar under vinterhalvåret. Ibland kommer såklart elpriserna vara lägre på morgonen men även högre därför räknar vi i denna exempel en snitt-mellanskillnad på natt/morgon & dag/kväll elprisskillnad. Lär dig mer om elprisarbitrage genom att fylla i formuläret på vår hemsida, vi arbetar med installatörer som erbjuder smarta batterier med automatisk elarbitrage till toppenpriser!
  • Hur mycket plats tar ett batteri?
    Det finns många olika designer och former på batterier idag. Batterier är väldigt tunga och samtliga batterier tar mycket plats. Måtten brukar förekomma i produktblad vilket du får av företag som du begär offert från.
  • Solcellsbatteri, vad är det?
    En solcells-batteri lagrar solelen som produceras för att användas under ett senare skede under dagen. Genom ett batteri slipper du sälja överskottsel till låga spotpriser och kan lagrad el när elen är dyr istället. Elpris-arbitrage innebär att man kan köpa och sälja el när det är billigt respektive dyrt och är också en bra funktion med batteri. Vehicle to grid innebär att man kan använda elbilens batteri till att försörja hemmet. Det är något som kommer vara väldigt aktuellt i framtiden för att spara pengar på elen i framtiden, lär dig mer genom att skicka in formuläret! Du kan även hyra ut ditt batteri till olika stödtjänster och få en attraktiv ersättning för att upprätthålla balans och grön energi i elnätet.
  • Vad innebär "Stödtjänst"
    Något som blivit väldigt populärt på senare tid är såkallad stödtjänster. Svenska kraftnät vill upprätthålla en balanserad frekvens på elnätet för att inte riskera strömavbrott och därför kan du som har ett hushållsbatteri hjälpa elnätet att hållas stabilt. När ditt batteri är uppkopplad till elnätet genom en stödtjänst får du en ersättning varje gång batteriet fylls upp eller töms ut på nätet. Ersättningen baseras på olika faktorer som storlek, elnätsägare & vilken modell det är, fyll i formuläret och fråga vilken ersättning respektive batterimodell erbjuder där du bor.
  • hur mycket får jag i Grön-Teknik?
    Grön teknik är de medel skatteverket delar ut till alla som installerar Batteri idag. Just nu får du hela 50% som dras av genom Grön-teknik när du investerar i batterilösningar.
  • Hur mycket kostar det & vilken batteristorlek bör jag ha?
    Det är en fråga som kan variera ganska mycket mellan olika modeller och funktioner men ungefär 4000:- / kwh installerat är förutsättningsbart. Finns såklart dyrare och billigare system. Allt är såklart relativt när det kommer till storlek och det finns många faktorer som spelar in i valet men en tumregel är att ha en kapacitet som motsvarar ens förbrukning under timmar elen behövs som mest. Exempel: Om du i dagsläget under en morgon förbrukar 10 kwh så är batterilagring i samma mängd optimalt. Smarta batterier med elarbitrage fylls på under natten till lägre spotpriser och sedan används morgonen därpå, på så sätt undviker du att köpa dyr el och kapar effektavgifter. Har du en hushållsförbrukning upp emot 20 000 kwh är det dock en bra idé att investera i en större lagringskapacitet, 15kwh och uppåt.
  • Är batterier brandfarliga?
    Det finns alltid en liten risk för brand, det gäller batterier såväl som vilken annan mekanisk eller eldriven aparat. Med det sagt så är det väldigt ovanligt att ett batteri tar eld men vill du känna dig säker så finns det batterier som har extra åtgärder för brandsäkerheten. Brandsäkra lager, kylsystem, brandsläckare är några lösningar som samtliga system använder för att öka säkerheten.
preview_edited.jpg

Har du funderingar som vår FAQ inte besvarat? 
Få svar, tips, besparingskalkyl & de bästa prisförslagen snabbt och smidigt genom att fylla i formuläret nedan.

Helt kostnadsfritt och utan några förbindelser

Välj erbjudande

När du skickar in ditt intresseformulär godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 installatörer och våra Regler & policy

bottom of page